ÎNGRIJIREA PĂRULUI PE TIMP DE VARĂ
PĂR FRUMOS ȘI SĂNĂTOS PE TOT PARCURSUL SEZONULUI
Ah, vară! De când te așteptăm! Suntem deja gata să ne bucurăm de sezonul soarelui, al zilelor la plajă și al distracției în aer liber. Dar pentru multe dintre noi, vara este și sezonul părului tern, fragil și deteriorat. Cum ne menținem părul într-o formă maximă în lunile mai fierbinți? Am căutat (și am găsit) câteva sfaturi și trucuri simple de îngrijire a părului în perioada verii, astfel încât să putem să ne împrietenim din nou cu părul nostru. Să plonjăm direct în subiect ! 😊
Pași esențiali în îngrijirea părului
Înainte de orice, când vine vorba de îngrijirea părului este esențial să avem o rutină adaptată nevoilor părului nostru.
Pentru a face aceasta cu succes, primul pas este să ne cunoaștem tipul de păr și să alegem să utilizăm produsele de îngrijire adecvate. De exemplu, este recomandat ca părul gras să fie spălat în fiecare zi, pe când părul uscat are nevoie de o spălare cu frecvență mai redusă. Și dacă avem îndoieli în ce privește tipul nostru de păr, mergem la țintă și ne consultăm cu un medic dermatolog.
Prin urmare, ne vom alege tipul de șampon și de balsam, adaptat particularităților scalpului nostru.
Păr frumos și sănătos prin alimentație
Cum era și de așteptat, ceea ce mâncăm, obiceiurile noastre alimentare de zi cu zi, joacă un rol incredibil de important în menținerea unui păr frumos. A fost demonstrat că regimurile alimentare extreme (cure de slăbire drastice, regimuri hiperproteice, cure de înfometare ș.a.) duc la diminuarea rezistenței firului de păr, precum și la căderea masivă a acestuia.
Ca atare, e recomandat să evităm orice extremă când vine vorba de regimul alimentar, iar curele de slăbire draconice fiind total contraindicate. În extrema opusă, avem dietele alimentare prea bogate în calorii, în mod special provenind din grăsimi. Acestea sunt contraindicate, cu o atenție specială în ce-i privește pe bărbați. Într-un studiu statistic ce atinge și acest subiect, se arată că, în Japonia de la începutul secolului 20, calviția era de câteva ori mai rară decât ulterior, în anii ’80-’90, când dieta americană, foarte bogată în grăsimi saturate, devenise populară în arhipelagul nipon.
Top alimente-medicament pentru păr sănătos:
- Uleiul de măsline – vorbim despre uleiul extravirgin de măsline, un adevărat elixir, în mod special pentru părul femeilor. Printre altele, acest ulei are o acțiune rejuvenantă puternică, ajutând la păstrarea unui păr frumos și bogat până la vârste înaintate.
- Nucile, alunele și semințele de floarea-soarelui – alimente foarte bogate și ele în grăsimi sănătoase, esențiale pentru un păr frumos și strălucitor, dar și în aminoacizi. Aminoacizii din alimentație sunt fundamentul creșterii unui păr rezistent și sănătos, pentru că, în absența lor, acesta se degradează. Alte surse importante de aminoacizi sunt soia și lintea, gălbenușul de ou, polenul de albine și lactatele de calitate.
- Germenii de grău – un alt elixir pentru păr, consumul lor fiind o garanție a unui păr frumos, până la vârste înaintate. Aceștia sunt foarte bogați în aproape toate mineralele și vitaminele necesare pentru păr și sunt recomandați atât bărbaților, cât și femeilor care se confruntă cu o cădere accelerată a părului.
- Verdețurile – cel mai puternic și accesibil detoxifiant pentru persoanele care se confruntă cu căderea părului datorită consumului de medicamente, expunerii la un mediu poluat sau datorită unei alimentații excesiv rafinate și chimizate. Frunzele de pătrunjel, mărar și leuștean, salata verde, spanacul, leurda – toate sunt extrem de bogate în clorofilă, un adevarat aspirator de toxine, care, folosit corespunzător, va duce la îmbunătățirea aspectului nu doar al părului, ci și al pielii, unghiilor ș.a.
- Rădăcinoasele crude – în mod special femeilor care au trecut de pragul vârstei de 40 de ani li se recomandă să se împrietenească foarte bine cu salatele cu morcov, pătrunjel, țelina, păstârnac, sfeclă roșie crudă. Aceste rădăcinoase sunt un excelent reîntineritor, alături de varza albă și cea roșie, de roșii și de ardei. Toate acestea vor întârzia instalarea menopauzei și vor menține părul des și frumos până la vârste înaintate.
Alte situații cu care părul nostru se poate confrunta și cum le rezolvăm
Combaterea căderii părului
Căderea regulată a părului poate fi un obstacol, dar nu trebuie să fie o dezamăgire a verii. Căderea părului poate proveni din mai multe cauze, cum ar fi deficiența de fier, modificări postpartum, tranziții sezoniere sau tratamente hormonale. Iată câteva gesturi zilnice pe care le putem face pentru a ne menține firele prețioase pe loc:
- Masaje pentru scalp: Oferă-i scalpului un masaj bun în mod regulat pentru a activa microcirculația. Alte efecte benefice includ echilibrarea sistemului nervos și scăderea tensiunii arteriale.
- Atențe la menținerea unei diete sănătoase și la includerea unor suplimente alimentare de calitate
- Afine: Îmbunătățește circulația la nivelul scalpului.
- Rucola: Stimulează bulbul de păr și promovează creșterea acestuia.
- Cupru: Mentine pigmentarea normala a părului.
- Zinc și Vitamina B8: Ajută la menținerea părului normal.
- Siliciul organic – o dietă mai bogată în siliciu organic duce la încetinirea apariției calviției, face părul mai strălucitor, mai elastic și mai rezistent. Se găsește în alimente precum: ovăz, ardei verzi și roșii, coaja castraveților, precum și în unele plante medicinale, cum ar fi coada-calului sau tecile de fasole.
- Fierul – căderea părului cauzată de deficiența de fier (anemie feriprivă) este una din cel mai frecvent întâlnite probleme în acest domeniu și dispare când nivelul de fier din organism este iar normal. Pentru compensarea deficitului de fier se recomandă consumul de gălbenuș de ou, de urzică, de spanac, de conopidă, dar și administrarea unor plante medicinale care favorizează asimilarea acestui oligoelement, cum ar fi rădăcina de brusture, leurda, rădăcina de cicoare.
- Reducerea stresului: Stresul poate duce la căderea părului, așa că gestionarea acestuia este crucială.
- Să limităm tratamentele chimice și termice: evităm colorarea repetitivă și reducem utilizarea instrumentelor de coafare termică care afectează structura firului de păr și starea generală de sănătate a acestuia..
- Să cerem sfatul specialistului: Dacă căderea părului persistă, e momentul să programăm o discuție cu un medic dermatolog.
Repararea părului deteriorat
Uneori, vara poate face ravagii în părul nostru, făcându-l mai susceptibil la deteriorare. Iată cum să-l îngrijim pentru a-i asigura o regenerare și prospețime de durată:
- Minimizăm coafarea la cald: pe durata verii este recomandat să evităm utilizarea frecventă a uscătoarelor de păr, a ondulatoarelor și a plăcilor de îndreptat.
- Aplicăm măști săptămânale: O mască hidratantă aplicată o dată pe săptămână susține hrănire în profunzime a părului.
- Tratamente cu keratina: Ne putem fortifica structura părului cu produse îmbogățite cu keratină. Noi am inclus de ceva vreme în dieta noastră suplimentul alimentar pentru păr Manhaé Cap Expert® care este, printre alte ingrediente active, îmbogățit cu keratină hidrolizată
- Tunsul vârfurilor – este recomandat ca o dată la două luni sau cel târziu o dată la patru luni să tundem vărfurile părului pentru a-l menține sănătos. Deși există încă o controversă pe această temă între specialiști, se pare totuși că părul, cu cât este tuns mai des, cu atât crește mai repede.
Accelerarea creșterii părului
Putem să accelerăm creșterea părului prin :
- Exfolierea scalpului: exfoliându-ne în mod regulat scalpul, susținem stimularea creșterii părului în mod natural.
- Suplimente bogate în nutrienți: și în acest caz, alimentația și suplimentele alimentare de calitate își spun cuvântul. Includem suplimente cu vitamina B8, zinc, cupru, colagen, afin și rucola pentru a stimula bulbul de păr și pentru a promova creșterea (Manhaé Cap Expert® are o mare parte dintre aceste ingrediente active).
Vreau mai mult volum pentru părul meu. Ce pot să fac ?
Câteva idei de pus în practică pentru a câștiga volum și structură pentru părul nostru:
- Alegerea tunsorii potrivite: Este recomandat să optăm pentru stiluri de lungime mai scurtă sau mijlocie, cum ar fi un bob lung.
- Uscare inversă: Atunci când ne uscăm părul, chiar și în mod natural, fără uscător, dacă-l uscăm stând cu capul în jos, adăugăm volum instantaneu.
- Șampon uscat: Putem pulveriza puțin șampon uscat pe rădăcini pentru un efect de texturare.
- Produse de volum: Alegem șampoane și tratamente concepute pentru a crește volumul părului.
- Șuvițe de iluminare: cereți părerea hairtylistului pentru a vă adăuga în coafură câteva șuvițe mai deschise la culoare. Plasate strategic, acestea creează o iluzie optică de păr mai bogat.
Spălarea zilnică a părului
Ca regulă de bază, spălarea zilnică a părului poate îndepărta uleiurile naturale ale acestuia și nu este recomandată ca practică uzuală. În schimb, mai potrivit ar fi să ne spălăm la fiecare trei zile. Dacă spălarea zilnică este totuși obligatorie, putem alterna spălarea cu un șampon normal, cu folosirea unui șampon uscat delicat.
Rotația șampoanelor
Specialiștii ne recomandă să ne adaptăm constant șamponul pentru a se potrivi nevoilor în schimbare ale scalpului nostru, fie că este vorba de schimbări sezoniere sau cauzate de stres, de exemplu. Putem utiliza șampoane liniștitoare pentru scalpul iritat și șampoane special concepute de folosit după expunerea la soare, vara.
Top 10 sfaturi pentru un păr frumos și sănătos
- « Răsfățarea » părului: este recomandat să folosim balsamuri și tratamente în mod regulat. O mască săptămânală este ultra-reparatoare.
- Mâncăm sănătos: alegem alimente bogate în fier, zinc, omega-3 și proteine. Suplimentele alimentare de calitate pot ajuta, de asemenea.
- Limitarea periajului: vara în mod special, ne putem lăsa părul să se usuce la aer și să folosim uneltele de coafat cu moderație.
- Protejarea părului: folosirea de uleiuri protectoare pentru păr pe durata verii ne oferă protecție împotriva soarelui și a daunelor apei tratate din piscină sau a apei excesiv de sărate de la mare.
- Reîmprospătarea regulată a tunsorii: la fiecare 2-3 luni ne putem reîmprospăta tunsoarea, astfel protejând și susținând creșterea părului.
- Masaje pentru scalp: ne putem stimula circulația sângelui la nivelul scalpului cu masaje regulate și clătiri cu apă rece.
- Schimbarea feței de pernă clasice cu una din mătase: folosirea unei fețe de pernă realizată din mătase contribuie la reducerea ruperii părului în timpul somnului.
- Perii de calitate: pentru bunăstarea podoabei noastre capilare merită să facem o investiție într-o perie cu peri naturali.
- Uleiuri de păr: Uleiurile de argan și de ricin pot întări și stimula creșterea părului și le putem aplica pe păr, prin masaj blând al scalpului, lăsându-le să acționeze minim 20 minute.
- Suplimente de sezon: este util să ne fortifiem părul cu suplimente alimentare adecvate, în perioadele cheie (la schimbarea anotimpurilor, când avem perioade cu consum ridicat de energie ș.a.)
După cum vedem, există soluții pentru orice aparent neajuns al părului nostru, iar cu sfaturile de mai sus, părul nostru poate rămâne sănătos, strălucitor și puternic toată vara.
Și, da, a venit timpul să ne bucurăm de acest sezon și să ne lasăm părul să se simtă liber, radiind sănătate și frumusețe la fiecare pas!
Surse articol:
https://vitavea.com/blogs/conseils/cheveux-ternes-cassants-abimes-comment-y-remedier
http://arhiva.formula-as.ro/2010/941/medicina-naturii-44/parul-13013
Sursă imagini: @unsplash.com