CUM NE PREGĂTIM CORECT PIELEA PENTRU EXPUNEREA LA SOARE?

Chiar dacă soarele încă se lasă așteptat zilele acestea, din luna mai începem pregătirile pentru vacanțele de peste vară: facem mai mult sport, suntem mai atente la ce mâncăm, ne îngrijim pielea pentru a o pregăti de întâlnirea cu soarele…

Știm cu toții că expunerea la soare, atunci când e realizată cu atenție și moderație are efecte benefice remarcabile asupra corpului nostru și a stării noastre de spirit, prin stimularea producției de serotonină, reprezentând în același timp o importantă sursă de vitamina D.

Reversul acestor efecte benefice ale întâlnirii pielii noastre cu soarele poate fi, după caz, o reacție alergică sau o arsură, iar pentru a ne asigura că pielea noastră este protejată, este util să ținem cont de câteva recomandări.

Cu ce începem? Pregătirea pielii ÎNAINTE de expunerea la soare

Pe lângă cele doua cuvinte-cheie – exfoliere și hidratare, un alt element important, de luat în considerare când ne pregătim pielea pentru soare, este alimentația.

Dar care sunt cei mai buni aliați ai noștri pentru obținerea unui bronz organic, uniform și sigur pentru piele, pe care îi putem găsi în alimentația noastră, dar și în suplimentele alimentare dedicate ?

Betacarotenul și licopenul sunt vedetele acestui sezon: compuși chimici organici ce conțin  pigmenți de culoare roșu-portocaliu și galben, ușor asimilabili de organism și care sunt prezenți în foarte multe fructe și legume. În plus, acești pigmenți au și efectul de a colecta lumina.

Și dacă ne gândim, de exemplu, la culoarea caiselor, a morcovilor, a fructelor de mango, a cartofilor dulci, a dovleacului, a pepenelui galben, înțelegem imediat recomandarea de a avea o dietă bogată în aceste alimente pe perioada verii. De asemenea, studiile de specialitate ne recomandă includerea cuprului în dieta noastră (prin alimente ce îl conțin sau suplimente alimentare): acesta este un oligoelement care ajută la producerea melaninei, pigment cu rol important în protejarea pielii la contactul cu soarele.

Dacă adăugăm în această pregătire atât exfolierea regulată și delicată a pielii (care ajută la eliminarea pielii moarte, dar la regenerarea epidermei, conferind un bronz organic, uniform și de durată), cât și hidratarea pielii (din exterior, cu produse potrivite tipului nostru de piele, pentru a preveni petele solare) și a organismului (prin consumul zilnic a minim 1,5 litri de apă), suntem gata de relaxare în brațele soarelui.

Pregătirea pielii pentru expunerea la soare contribuie și la prevenirea alergiilor solare (o formă de fotosensibilitate sau de urticarie, după denumirea populară). Acestea pot să apară în timpul expunerii la soare și statisticile menționează că afectează 10% din populație, în principal femei.

Cum ne expunem la soare

Pregătirea pielii pentru soare este importantă pentru a o proteja, dar nu va înlocui niciodată protecția solară adecvată în timpul fiecărei expuneri!

Deci, cum ne alegem crema de protecție solară care se potrivește tipului propriu de piele? Pentru a ști ce fel de factor de protecţie solară se potriveşte cu pielea noastră, este necesar să ne cunoaștem fototipul specific: producătorii de produse de protecție solară evidențiază diferite niveluri de protecție existentă, care variază de la 5 la 50.

  • Indice SPF 50 pentru persoanele cu pielea foarte deschisă, cu sau fără pistrui și păr blond sau roșcat (Fototipul 1 și 2)
  • Indice SPF cuprins între 30 și 50 pentru persoanele cu piele deschisă și păr blond sau brunet (Fototipul 3)
  • Indice SPF 30 pentru persoanele cu pielea închisă la culoare și părul șaten sau brunet (Fototipul 4)
  • Indice SPF între 15 și 30 pentru persoanele cu piele întunecată la culoare (Fototipul 5)

E foarte important de ținut cont de timpul (durata) de expunere și de ora la care ne expunem la soare, deoarece în funcție de momentul zilei, indicele UV variază, iar razele soarelui pot fi mai intense și pot ataca agresiv pielea. De exemplu, vara, între orele 10:00 și 16:00 indicele UV este cel mai periculos pentru piele și, prin urmare, este recomandat să ne expunem la soare dimineața, în intervalul 6:00 – 10:00 și după-amiaza, după ora 17:00.

Evident, e la fel de important să continuăm să ne hidratăm pielea și organismul și pe durata expunerii la soare, pentru a ne asigura o experiență reușită în această vară.

În loc de încheiere

Ingrijirea pielii nu se oprește odată cu terminarea vacanței. Da, am mai spus asta, știm că ne repetăm: este esențial să continuăm hidratarea corectă a pielii, pentru a ne prelungi bronzul dobândit 🙂

Exfolierea pielii este și ea la fel de importantă și după ce revenim din vacanță. Chiar dacă sunt păreri care susțin că exfolierea după expunerea la soare ne deteriorează bronzul, în realitate, acest gest ajută la îndepărtarea celulelor de piele moarte cauzate de expunerea prelungită la soare

Putem lua măsuri pentru păstrarea bronzului pe termen lung, atât continuând să includem în alimentație acele fructe și legume care susțin din interior bronzul, cât și prin adăugarea în rutina noastră zilnică a unui supliment alimentar bogat în ingrediente care favorizează menținerea bronzului, așa cum este Manhaē Solaire.

Și acum chiar suntem gata pentru întâlnirea cu soarele!🙂