Retenție de apă, varice, picioare grele… Ce soluții avem la problemele de circulație?

Se poate întâmpla uneori să ne simțim picioarele grele și amorțite, să nu ne mai putem încălța cu pantofii pe care-i purtăm de obicei, să simțim cârcei aproape insuportabili la picioare. De unde aceste neplăceri? E rău? Ne putem trata singuri? Câteva răspunsuri posibile!

 

Ce remedii avem pentru picioarele grele?

Fenomenul picioarelor grele este destul de inconfortabil. Dar nu te panica, există soluții naturale.
Poartă haine largi, mai ales pe vreme caldă, bea multe lichide, poartă ciorapi compresivi sau șosete, ridică picioarele cât mai frecvent, nu sta picior peste picior, fă dușuri scoțiene pentru a stimula circulația, masează-ți picioarele!
Pe lângă o alimentație sănătoasă și echilibrată, poți opta și pentru suplimente alimentare care favorizează circulația, cu ingrediente active precum vița de vie roșie, castan de cal sau chiar bioflavonoide!

 

Când ar trebui să fiu îngrijorată de durere și să merg la medic?

Încearcă mai întâi să afli cauza: un medicament nou? Creșterea în greutate? Sarcina? Un stil de viață sedentar? Nu ezita să consulți un medic pentru a exclude orice cauză gravă.

 • Dacă durerea vine de la artere: piciorul este rece, devascularizat, culoarea sa este albă sau lividă… și, cel mai adesea, ambele picioare sunt afectate în diferite grade.
 • Dacă durerea provine din vene: piciorul este fierbinte, de culoare normală, albastru sau roșu, uneori tare, iar volumul său este normal sau crescut.

Aceste simptome sunt îngrijorătoare și ar trebui să te determine să consultați rapid un medic!

 

Vasele de sânge mi se sparg tot timpul, cum pot opri asta?

Deși este o chestiune de ereditate de cele mai multe ori, îți recomandăm totuși să te miști, să faci sport și să bei multe lichide. Dacă ți se sparg vasele de sânge, consultă un flebolog pentru a exclude probleme grave. Pentru a le „șterge”, ca primă intenție flebologul poate încerca microscleroza (injectarea unui produs). Apoi, dacă această metodă nu funcționează, laserul poate fi o soluție bună.

 

Care sunt simptomele retenției de apă?

 • Senzație de umflare în partea afectată;
 • Apariția edemului, nedureros, dar enervant;
 • Dureri musculare sau articulare, cu o senzație de rigiditate la nivelul articulațiilor;
 • Aspectul pielii se poate schimba și poate deveni întinsă și strălucitoare. De asemenea, se poate decolora din cauza circulației sanguine deficitare;
 • Mâncărimi;

…și soluțiile?
Drenatori pentru combaterea retenției de apă, cum ar fi ceaiul verde. Venotonice pentru a reduce durerea și edemul prin limitarea dilatației venelor și a fenomenului inflamator. Ingrediente active recunoscute și apreciate pentru eficacitatea lor precum vița roșie, tulpina de cireș, castanul de cal…
Pierderea în greutate: una dintre cauzele varicelor este într-adevăr creșterea în greutate. Ideal ar fi să slăbești, să nu fumezi, să îți limitezi pe cât posibil consumul de alcool, să faci sport și să bei apă!

 

Este normal să ai varice când ești tânăr?

Nu este „normal”, dar nu este nici anormal! Există ereditatea, dar și alți factori care pot explica acest lucru. După pubertate, la fetele tinere putem observa apariția unor varice mici. Dușurile prea fierbinți, statul în picioare sau creșterea în greutate pot fi factori agravanți chiar de la această vârstă.
Cel mai adesea, varicele apar în jurul vârstei de 20 – 24 de ani. Contraceptivele orale favorizează apariția varicelor, ca și sarcina.

 

7 sfaturi împotriva picioarelor grele

 • Bea mult. Apă, infuzie… cel puțin 1,5 litri de apă pe zi!
 • Mișcă-te, nu sta pe scaun toată ziua, esențial este să te forțezi să te miști! De exemplu, dacă folosești metroul, coboară o stație mai devreme și mergi restul drumului pe jos;
 • Nu face băi prea fierbinți. Obișnuiește-te cu dușurile reci. Chiar fac bine la circulație, și cireașa de pe tort, ​​întăresc pielea!
 • Consumă alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, ridichile sau avocado… Dormi cu picioarele ridicate! Pune o pană de 5-7 cm sub picioarele patului (nu sub saltea);
 • Masează-te în sus, spre vârful piciorului! Și cât de des posibil, pentru a îmbunătăți circulația!
 • Fii atentă la greutate! Nu este vorba de a ține o dietă tot timpul, ci de a avea o dietă variată și echilibrată.