IMPORTANȚA ÎNȚELEGERII ȘI A ECHILIBRĂRII FLOREI VAGINALE: O CHEIE PENTRU SĂNĂTATEA TUTUROR FEMEILOR

De-a lungul vieții lor, femeile se confruntă cu o varietate de provocări de sănătate intimă, infecțiile tractului urinar (ITU) și micozele vaginale fiind deosebit de frecvente. Se estimează că la nivel european un procent de aproapre 20% dintre femei suferă de infecții urinare recurente și una din patru femei se confruntă cu o infecție bacteriană vaginală cel puțin o dată în viață. Aceste incidente pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții de zi cu zi, însă înțelegerea și menținerea echilibrului florei vaginale poate ajuta la prevenirea și gestionarea acestor probleme. Acesta este motivul pentru care ne-am gandit să alcătuim ghidul de mai jos, pentru îngrijirea sănătății noastre intime.

Infecții ale tractului urinar: sfaturi de prevenire

Sunt mai mulți factori care pot contribui la apariția infecțiilor tractului urinar (ITU). Aceștia pot include deshidratarea, igiena necorespunzătoare, sistem imunitar slăbit, spălăturile vaginale, purtarea unei lenjerii intime din material sintetic, premenopauza/ menopauza, constipația cronică, tulburările florei intestinale și altele.

Iată câteva aspecte de luat în considerare pentru a preveni apariția infecțiilor urinare:

  • Hidratarea adecvată: consumul optim de apă (minim 1,5 l apă/ zi) ajută la îndepărtarea bacteriilor din tractul urinar.
  • Menținerea unei igiene corespunzătoare: este recomandată, pe lângă spălarea periodică, ștergerea după urinare din față spre spate, pentru evitarea transmiterii germenilor din zona anală spre uretră sau către vagin.
  • Eliminarea constipației: golirea regulată a intestinului ajută la reducerea riscului de răspândire a bacteriilor din intestine în tractul urinar.
  • Evitarea folosirii unor detergenți agresivi, puternic parfumați, pentru igienizarea lenjeriei intime.
  • Este recomandată folosirea unor produse blânde, fără parfum, cu ph neutru, pentru îngrijirea intimă.
  • Includerea periodică în rutina noastră a unor suplimente alimentare de sprijin: cele care conțin hibiscus, merișoare sau vișine, care promovează eliminarea urinară, cât și cele cu propolis, cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice.

Desigur, este esențial să consultăm medicul despre alte măsuri preventive, inclusiv modificări ale dietei și suplimente personalizate situației noastre, pentru a ne îmbunătăți sănătatea tractului urinar.

Uscăciunea vaginală: cauze și remedii

Uscăciunea vaginală este o problemă comună, în special în timpul menopauzei, când nivelul de estrogen scade considerabil, conducând la diminuarea nivelului de lubrefiere a mucoasei vaginale. Poate apărea și după naștere sau în timpul alăptării sau ca urmare a unor tratamente medicamentoase de durată. Pentru a combate uscăciunea vaginală, putem lua în considerare următoarele soluții:

  • Produsele de igienă intimă: folosirea unor produse de curățare blânde, special formulate pentru a curăța, calma și hidrata.
  • Administrarea de probiotice: acestea pot ajuta la restabilirea echilibrului florei vaginale și a celei intestinale.
  • Suplimente nutriționale: e important să ne asigurăm că dieta noastră include vitaminele B2, B3, B8, zinc, extracte de ulei de limba mielului (bogat în acid gama-linolenic), vitamina D, vitamina E și acizi grași omega-3 (EPA și DHA) cu rol în susținerea sănătății membranei mucoase și integritatea generală a pielii.

Pentru că tot suntem la categoria suplmente alimentare, noi folosim Manhaē Intima Équilibre: acest produs are o administrare simplă, orală, sub formă de capsule și acționează eficient pentru confortul nostru intim. Combinația echilibrată de ingrediente special concepute pentru a susține sănătatea noastră intimă îl face o completare excelentă la rutina zilnică pentru menținerea lubrefierii vaginale și a confortului general.

Identificarea și gestionarea infecțiilor vaginale

Infecțiile bacteriene la nivel vaginal sunt caracterizate prin simptome precum mâncărime intensă, scurgeri albe asemănătoare cu laptele coagulat și senzații de arsură în timpul urinării.

Dar înainte de a continua despre acest tip de infecții, câteva cuvinte despre ce este mediul vaginal, locul în care acestea apar. În mediul vaginal există o populație specifică, ce este compusă din miliarde de bacterii benefice (renumiții lactobacili 😊). Aceste bacterii benefice produc acidul lactic, care contribuie la menținerea echilibrului la nivelul florei vaginale, reducând astfel riscul ca bacteriile nefaste și ciupercile să se multiplice și să cauzeze dezechilibre și diverse tipuri de infecții.

Dacă suspectăm o infecție vaginală, e necesar să acționăm în cel mai scurt timp:

  • Probiotice: reechilibrarea florei vaginale și intestinale cu probiotice.
  • Renunțarea sau evitarea dușurilor interne: acestea pot modifica flora vaginală și, mai important, acestea pot răspândi infecția de la vagin spre uter și trompele uterine, determinând apariția unor boli inflamatorii.
  • Monitorizarea glicemiei: menținerea glicemiei în intervalul optim, scade riscul apariției infecțiilor în organism;
  • Atenție la consumul de antibiotice: acestea modifică echilibrul florei vaginale și favorizează dezvoltarea excesivă a acesteia;
  • Consultarea un medic de specialitate: simptomele persistente justifică o vizită la medic pentru un tratament adecvat.
  • Transmiterea infecției: infecțiile bacteriene vaginale rezultă dintr-un dezechilibru al florei vaginale. Deși nu sunt clasificate de obicei ca o infecție cu transmitere sexuală (ITS), acestea pot provoca un disconfort semnificativ. De aceea, este esențial ca tratamentul acestora să includă ambii parteneri, în mod special dacă simptomele apar după actul sexual, pentru a preveni reinfectarea.
Educația copiilor cu privire la igiena personală

Deprinderea unei igiene adecvate de la o vârstă fragedă este crucială. Iată câteva sfaturi pentru ghidarea propriilor fiice:

  • Începe devreme: introducerea conceptul de igienă personală ușor și adecvat vârstei.
  • Dialog deschis: încurajăm întrebările și promovăm un mediu de încredere în care fetița se simte confortabil să discute despre sănătatea ei intimă.
  • Sfaturi practice: învățarea metodei corecte de ștergere după urinare, respectiv, din față către în spate; să folosească săpunuri intime adecvate și să evite spălarea excesivă pentru a menține echilibrul natural al florei.
Considerente finale practice pentru susținerea sănătății feminine
  • Comunicarea: descrierea simptomelor, recunoașterea prezenței acestora și discuția despre acestea este de cele mai multe ori pasul cel mai important pentru tratarea și eliminarea acestora. De asemenea, comunicarea cu partenerul poate atenua stresul și poate îmbunătăți intimitatea.
  • Păstrarea calmului: când sesizăm simptome neobișnuite la nivelul aparatului genital, este important să ne amintim că aceste tulburări sunt comune și ușor de gestionat.
  • Cerem sfatul medicului: întotdeauna consultăm un medic de specialitate, pentru a liniști orice îndoială sau a preveni orice posibil dezechilibru.
  • Acționăm prompt: regula de bază este să nu amânăm să căutăm ajutor specializat dacă nu ne simțim confortabil.
  • Folosirea de produse adecvate: cele mai eficiente sunt produsele și suplimentele adaptate nevoilor personale
  • Hidratare optimă: cosnumul a minim 1,5 – 2 l apă de calitate, zilnic, pentru a susține sănătatea generală.

Menținerea echilibrului florei vaginale este esențial pentru prevenirea și gestionarea problemelor comune de sănătate feminină. Păstrându-ne mereu informate, practicând o bună igienă, atât fizică, cât și emoțională, dar și căutând sfatul medicului atunci când este necesar, ne putem asigura că sănătatea noastră intimă este bine îngrijită și ne asigură o calitate ridicată a vieții de zi cu zi.