Bufeuri, transpirații nocturne și creștere în greutate…

Menopauza este un fenomen care afectează toate femeile, așa că de ce să nu vorbim liber despre ea? Îți răspundem la toate întrebările fără ocolișuri, pentru a-ți oferi cele mai bune soluții să-ți trăiești cu bucurie feminitatea!

La ce vârstă începe menopauza?

Fiecare femeie este diferită… La fel și vârsta menopauzei. Se spune că o femeie este în menopauză atunci când ovarele ei încetează să funcționeze și nu a mai avut menstruația de cel puțin un an.
Dar chiar dacă nu este o știință exactă, o femeie trece prin menopauză în medie în jurul vârstei de 50 de ani. Menopauza poate fi atinsă la vârsta de 45 de ani. Înainte de vârsta de 40 de ani, vorbim de menopauză precoce. Poate fi naturală sau poate apărea în urma unei intervenții chirurgicale sau a unui tratament medicamentos.

Am 35 de ani și nu am menstruație de 3 luni… Sunt deja la menopauză?

Chiar dacă menopauza precoce nu poate fi niciodată exclusă, acest fenomen poate fi explicat în diferite moduri. Dacă sarcina a fost exclusă, absenta menstruației poate fi cauzată de stres, oboseală sau emoții puternice, care pot perturba ciclul menstrual și, prin urmare, pot opri temporar menstruația. Dacă folosești o metodă contraceptivă, se poate întâmpla ca, după câțiva ani, pilula, steriletul sau implantul să-ți blocheze complet menstruația. Administrarea regulată a medicamentelor poate afecta și ea ciclul menstrual. În toate cazurile, te sfătuim să consulți întotdeauna un profesionist în domeniul sănătății. Îți va oferi sfaturile cele mai potrivite situației tale și te va îndruma către potențiale investigații suplimentare.

Mă îngraș la menopauză. Ce ar trebui să fac?

Menopauza provoacă numeroase tulburări hormonale, care afectează inevitabil greutatea. Când apare menopauza, este esențial să adoptați obiceiuri fizice și alimentare care vor contracara creșterea în greutate.

Câteva reguli simple pentru a-ți controla greutatea în timpul menopauzei:

  • Bea multă apă sau ceai verde;
  • Redu aportul de grăsimi animale în favoarea grăsimilor vegetale;
  • Evită alcoolul:
  • Redu aportul de zaharuri care se absorb rapid (zahăr, patiserie, prăjituri etc.) și consumă-le pe cele cu absorbție lentă (alimente cu amidon, pâine, fructe uscate din semințe oleaginoase etc.);
  • Practică o activitate fizică în mod regulat;

Putem atenua simptomele menopauzei?

Unele femei au norocul să nu fie afectate sau să fie mai puțin afectate de simptomele menopauzei… Dar dacă ești una dintre cele care suferă de tulburări de dispoziție, bufeuri, oboseală sau stres fii sigură că există soluții!
În primul rând, este important să îți regândești dieta. De exemplu prin limitarea cafelei, care favorizează bufeurile. Pe lângă o alimentație sănătoasă, echilibrată și o activitate fizică regulată, există și soluții complete, naturale și fără hormoni care te ajută să-ți recapeți confortul și starea de bine în fiecare zi!

S-a redus libidoul din cauza menopauzei?

Fiecare femeie este diferită și reacționează diferit, cu simptome de menopauză mai mult sau mai puțin pregnante. Printre aceste neplăceri regăsim și pierderea libidoului. Scăderea estrogenului care apare în timpul menopauzei provoacă uscăciune vaginală la unele femei, iar această lipsă de lubrifiere poate face actul sexual dureros și poate duce la o scădere a libidoului.
Din fericire, există suplimente alimentare pentru rehidratarea eficientă a mucoasei vaginale și întărirea florei protectoare locale!

Balonare, constipație… sunt normale la menopauză?

Da, este absolut normal! Constipația este strâns legată de hormoni, iar în timpul menopauzei sistemul hormonal este afectat. Soluția? Mănâncă fibre și bea apă… Și ai răbdare! Aceste simptome sunt în mare parte trecătoare, chiar dacă nu sunt întotdeauna foarte ușor de suportat!
În caz de constipație dureroasă sau persistentă, o cură de probiotice se poate dovedi utilă.
Un alt mic sfat pentru a stimula tranzitul intestinal: Ridicați-vă picioarele folosind un scaun mic când vă aflați la toaletă. Ridicarea genunchilor deasupra nivelului șoldului vă va alinia colonul și, prin urmare, va facilita defecarea.

Ce soluții eficiente mai sunt împotriva menopauzei?

Fiecare femeie reacționează diferit la simptomele menopauzei. Un tratament potrivit pentru cineva se poate dovedi ineficient pentru altcineva. În toate cazurile, te sfătuim să consulți un profesionist în sănătate, care te poate îndruma către soluții, medicinale sau naturale, hormonale sau nu, în funcție de așteptările și nevoile tale. Multe soluții naturale (polen, omega3 etc.) și-au demonstrat eficiența în reducerea neplăcerilor cauzate de menopauză. Nu ezita să le încerci!

Top 5 sfaturi pentru combaterea bufeurilor:

Practică o activitate fizică regulată! Nu-și cere nimeni să facț 100 de flotări și 100 de abdomene pe zi! Dar găsește activitatea care ți se potrivește și care te ajută să elimini presiunea. Dacă nu ești un mare sportiv de felul tău, poți merge pe joc. Mișcarea de orice fel practicată regulat tinde să regleze mecanismele hormonale și nervoase.
Bea un pahar cu apă rece sau scufundă-ți mâinile în apă rece. Sunt gesturi care pot părea banale, dar sunt foarte recomandate pentru a-ți regla temperatura corpului și a reduce disconfortul.
Limitează de tutun, cafea sau alcool. Sunt periculoase pentru sănătate. Asta nu înseamnă că un pahar mic de vin din când în când este interzic Cheia este consumul moderat. Același lucru și pentru cafea. Redu consumul de cafea cât mai mult.
Poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte. Contrar credinței populare, îmbrăcămintea în mai multe straturi ajută la răcirea temperaturii corpului rapid și eficient. Daca ai o insolație, îndepărtarea unui strat (cum ar fi puloverul) îți va da instantaneu o senzație de prospețime. Alegerea materialelor pentru îmbrăcăminte este de asemenea importantă: materialele naturale precum inul sau bumbacul respiră mai bine decât materialele sintetice!
Fii gata să acționezi, chiar și noaptea. La fel cum anumite materiale vestimentare contribuie la reducerea bufeurilor, și lenjeria de bumbac are același efect și te ajută să eviți senzația de sufocare. De asemenea, te sfătuim să ai lângă tine un prosop umed cu apă foarte rece, pentru a-l putea aplica oricând pe față.