polen

POLENUL, RECOMANDAT ÎN SIMPTOMELE DE MENOPAUZĂ

Este aproape inutil să mai demonstrăm beneficiile unui ingredient natural atât de cunoscut și folosit, polenul, cu proprietăți terapeutice dintre cele mai diverse, de la susținerea imunității până la protecția împotriva bolilor cronice grave.

Dar este oare eficient polenul și în simptomatologia legată de perimenopauză și menopauză? Studiile arată că, într-adevăr, polenul contribuie la starea de confort și la reducerea bufeurilor și a oboselii din timpul menopauzei.

Ce este polenul?

Polenul (din greacă: pal însemnând făină sau praf) constituie, la plantele superioare, elementul fertilizator masculin al florii. Într-adevăr, polenul este o pulbere de fito-gameți, gameții masculini ai florii[1].

Polenul disponibil în comerț este în principal cel colectat de albinele din speciile Apis mellifera, care colectează polenul pentru a-și hrăni larvele în stadiile incipiente de dezvoltare.

Când vizitează florile, corpul albinelor se acoperă cu praful de polen de pe staminele acestora. Apoi, pentru a transporta acest praf, albinele îl impregnează cu salivă și alte secreții, transformându-l într-o substanță pe care o transportă în stup. Aceste secreții conțin diferite enzime, cum ar fi amilaza și catalaza (enzime cu rol în descompunerea carbohidraților și, respectiv, peroxidului de hidrogen). O încărcătură de polen conține până la 10% nectar. În timp ce mierea formează sursa de energie a coloniei de albine, polenul este principala sa sursă de alți nutrienți importanți, cum ar fi proteinele, mineralele și grăsimile[2].

Compoziție

Compoziția polenului de albine diferă în funcție de florile din care este cules, precum și de zona de culegere și de sezon.

Dar, în medie, polenul conține 25% proteine, aminoacizi (10%), zaharuri, minerale (3%), vitamine, grăsimi, fibre și compuși fenolici. Conține și triptofan, un precursor al serotoninei, acizi grași, și superoxid dismutază (SOD) care sunt metaloproteine ​​(proteine care conțin un cofactor de ioni metalici) cu activitate enzimatică[3].

Datorită concentrației sale mari de zaharuri reducătoare (zaharuri care au capacitatea specifică de a diminua riscul de îngrășare excesivă, obezitate și, în consecință, de diabet), aminoacizi esențiali și acizi grași nesaturați/saturați, dar și prezenței de Zn, Cu, Fe și a raportului ridicat K/Na (potasiu / sodiu), polenul de albine este foarte important pentru alimentația umană[4].

Proprietăți

Apiterapia holistică, promovată în manuale și la congrese apiterapeutice, susține că simptomele menopauzei pot fi ameliorate folosind produse apicole. Într-adevăr, în literatura de specialitate polenul este al doilea produs recomandat în simptomele de menopauză[5].

Un studiu randomizat încrucișat constând în administrarea unui amestec de polen și miere la 46 de femei cu simptome de menopauză a arătat că 70,9% dintre paciente au raportat o îmbunătățire a acestor simptome. Studiul a oferit, astfel, dovezi că mierea și polenul de albine pot îmbunătăți simptomele menopauzei[6].

Un alt studiu dublu-orb randomizat controlat cu placebo pe 32 de femei a arătat rezultate bune asupra simptomelor sindromului premenstrual (PMS) care pot apărea în perimenopauză. Aceste femei au observat o reducere semnificativă a iritabilității, a variațiilor de greutate, a anxietății și a retenției de apă[7]. G. Gerhardsen şi colab. (2008) au efectuat un studiu multicentric randomizat, dublu-orb, pe 50 de femei care au luat o substanță activă pe bază de polen și 51 de femei care au primit placebo pe parcursul a patru cicluri. Acest studiu a arătat o reducere semnificativă a SPM, în special în ceea ce privește simptomul „iritabilitate”[8].

 

alte studii CARE au demonstrat efectul polenului asupra simptomelor resimțite la postmenopauză.

Un studiu randomizat comparativ cu placebo, pe 64 de femei aflate în postmenopauză, efectuat timp de o lună, a observat efectul simptomelor precum buferuile și transpirațiile nocturne asupra subiecților. Apoi, timp de trei luni, un prim grup a primit o substanță activă patentată pe bază de polen (două comprimate pe zi), în timp ce al doilea grup a primit un placebo. La femeile care au luat polen s-a observat o reducere a bufeurilor cu 23%, în comparație cu grupul de control, după două luni, și cu 22% după trei luni. S-a înregistrat, de asemenea, reducerea oboselii, îmbunătățirea dispoziției și a calității generale a vieții[9].

Un alt studiu a inclus 417 femei aflate la postmenopauză care au primit o substanță activă patentată pe bază de polen (două comprimate pe zi) timp de 84 de zile. Rezultatele au arătat că frecvența bufeurilor s-a redus cu 65%, iar intensitatea acestora cu 64%, transpirația cu 66%, iar intensitatea acesteia cu 67%; iritabilitatea a fost redusă cu 54%, în timp ce oboseala a fost, de asemenea, redusă cu 51%.

Așa că s-a ajuns la concluzia că acest extract de polen oferă o eficacitate semnificativă asupra celor mai frecvente probleme legate de dereglările de temperatură: bufeurile și transpirațiile în special, ducând la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții[10].

Manhaē Ménopause capsule bio și Manhaē Ménopause jeleuri – suplimente alimentare pentru menopauză pe bază de polen

În gama de suplimente alimentare naturale pentru menopauză Manhaē există două produse pe bază de polen: Manhaē Ménopause capsule bio și Manhaē Ménopause jeleuri. Substanța activă patentantă, pe bază de polen, prezentă în cele două produse, este un extract de polen citoplasmatic purificat și standardizat, într-o concentrație mai mare decât substanța testată în studiile citate mai sus.

Manhaē Ménopause capsule bio conține 330 mg polen, iar eficiența sa în reducerea bufeurilor și transpirațiilor nocturne a fost demonstrată de un studiu realizat în ianuarie 2022, pe 101 femei de peste 40 de ani, care sufereau de simptomele perimenopauzei și menopauzei și care doreau îmbunătățirea calității vieții. Rezultatele studiului au arătat că opt din zece femei au simțit o creștere a stării de confort, iar 76% au simțit reducerea simptomelor neplăcute. Pentru marea majoritate a participantelor la studiu, peste 80%, Manhaē Ménopause capsule bio reprezintă o soluție care le îndeplinește așteptările, iar rezultatele se mențin chiar la o lună de la încetarea administrării.

Capsulele bio și jeleurile Manhaē Ménopause sunt recomandate în cazul simptomelor ușoare și medii ale menopauzei și în special în cazul bufeurilor, transpirațiilor nocturne și pentru restabilirea echilibrului emoțional. Doza recomandată: 2 capsule bio sau jeleuri pe zi, timp de o lună, cu posibilitate de prelungire. Produsele nu conțin hormoni și fitohormoni și nu au contraindicații.

Gama Manhaē Ménopause este fabricată în Franța, de grupul Havea, liderul european în producția de suplimente alimentare. În România, produsele Manhaē sunt disponibile în principalele lanțuri de farmacii fizice și online, precum și pe site-ul propriu www.vitavea.ro.

Bibliografie

[1]  Traitement non hormonal du climatère », REVUE GENESIS. https://www.revuegenesis.fr/traitement-non-hormonal-du-climatere/ (consulté le déc. 22, 2021).

[2] M. G. R. Campos et al., « Pollen composition and standardisation of analytical methods », J. Apic. Res., vol. 47, no 2, p. 154‑161, janv. 2008, doi: 10.1080/00218839.2008.11101443.

[3] « Traitement non hormonal du climatère », REVUE GENESIS. https://www.revuegenesis.fr/traitement-non-hormonal-du-climatere/ (consulté le déc. 22, 2021).

[4] M. G. R. Campos et al., « Pollen composition and standardisation of analytical methods », J. Apic. Res., vol. 47, no 2, p. 154‑161, janv. 2008, doi: 10.1080/00218839.2008.11101443.

[5] K. Münstedt et H. Männle, « Apitherapy for menopausal problems », Arch. Gynecol. Obstet., vol. 302, no 6, p. 1495‑1502, déc. 2020, doi: 10.1007/s00404-020-05692-2.

[6] « Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients ». https://www.spandidos-publications.com/10.3892/mco.2015.559 (consulté le déc. 23, 2021)

[7] K. Winther et C. Hedman, « Assessment of the effects of the herbal remedy femal on the symptoms of Premenstrual Syndrome: A randomized, double-blind, placebo-controlled study », Curr. Ther. Res.-Clin. Exp. – CURR THER RES, vol. 63, p. 344‑353, mai 2002, doi: 10.1016/S0011-393X(02)80038-8.

[8] G. Gerhardsen, A. V. Hansen, M. Killi, G. G. Fornitz, F. Pedersen, et S. B. Roos, « The efficacy of Femal in women with premenstrual syndrome: a randomised, double-blind, parallel-group, placebo-controlled, multicentre study », Adv. Ther., vol. 25, no 6, p. 595, juin 2008, doi: 10.1007/s12325-008-0072-4

[9] K. Winther, E. Rein, et C. Hedman, « Femal, a herbal remedy made from pollen extracts, reduces hot flushes and improves quality of life in menopausal women: a randomized, placebo-controlled, parallel study », Climacteric J. Int. Menopause Soc., vol. 8, no 2, p. 162‑170, juin 2005, doi: 10.1080/13697130500117987

[10] D. Elia et P. Mares, « Assessment of the tolerance and effectiveness of a food supplement Sérélys® (Femal®) for menopausal women », p. 4

 

Autor: Roxana Baciu

Surse articol: studii citate & materiale interne informative Vitavea Santé