FRUMUSEȚE ȘI PROSPEȚIME CU FRUCTE ROȘII
DIN DARURILE VERII
Anul acesta cea mai lungă zi a anului – cea a solstițiului de vară – ni s-a prezentat puțin mai devreme decât de obicei. O reamintire pentru noi toți că este timpul să ne bucurăm din plin (dar și cu atenție) de căldura soarelui și să sărbătorim anotimpul vibrant al verii și darurile sale. Razele generoase ale soarelui nu numai că ne dau o stare de bine, dar ne invită și să ne răsfățăm cu produsele generoase ale sezonului, în special fructele roșii, strălucitoare, care sunt la fel de benefice pentru pielea noastră, precum sunt pentru stomacul nostru.
Când vine vorba de fructele de vară, ceea ce savurează stomacul este adesea o comoară și pentru piele. Fructele roșii precum căpșunile, zmeura, cireșele, vișinele și pepenele verde sunt darul naturii atât pentru sistemul nostru digestiv, cât și pentru ten. Bogate în proprietăți laxative, depurative și remineralizante, aceste delicii sunt exact lucrul după care tânjește corpul nostru în inima verii. Culorile lor strălucitoare și îndrăznețe nu sunt doar atrăgătoare din punct de vedere vizual, ci fac și minuni asupra psihicului nostru, stimulându-ne simțurile și sporindu-ne starea generală de bine.
În acest articol, vom explora câteva rețete de frumusețe care încorporează fructe roșii, perfecte atât pentru uz culinar, cât și cosmetic. De la smoothie-uri răcoritoare de vară până la măști de față hrănitoare, aceste rețete ne vor ajuta să obținem și să ne punem în valoare strălucirea interioară și exterioară.
Să ne începem explorarea în lumea delicioasă a fructelor roșii de vară!
Cireşele şi vişinele
Compoziţie: cantităţi mari de apă (20%); vitamine: A (0,40 mg%), B, C; minerale. Proprietăţi: diuretice, depurative, laxative, sedative. Se pot folosi în litiaze urinare, obezitate, ateroscleroză.
Cum le folosim pentru sănătate: Pentru dezintoxicarea organismului, se ţin „zile de cireşe” (sau vişine), consumându-se până la un kilogram şi jumătate pe zi, o dată sau de două ori pe săptămână. Cozile se usucă, pentru a le folosi iarna pentru ceaiuri diuretice.
Cum le folosim pentru frumusețe: Vişina are proprietăţi astringente. Se poate utiliza sucul aplicat ca atare, pe faţa curată, sau în amestec cu agar-agar, sub formă de mască. Cireaşa este hidratantă şi tonică, uşor astringentă. Este utilă persoanelor cu pielea deshidratată şi lipsită de tonicitate. Se desfac cireşele în două şi se unge pielea cu sucul lor.
Căpşunile, fragii şi zmeura
Pe lângă savoarea şi aroma lor, ce le conferă un loc important în prepararea siropurilor, a răcoritoarelor şi dulcețurilor, aceste fructe au şi multiple calităţi curative. Fragii, în special, sunt bogaţi în săruri minerale şi vitamine: A, B1, B2, C (60-80 mg%), E, K şi acizi (salicilic – 0,01 g/kg). Proprietăţi: remineralizant, inhibitor al formării de radicali liberi (care produc îmbătrânirea prematură), tonic, antiinflamator, bactericid, vermifug, reechilibrant nervos şi endocrin. Vindecă reumatismul degenerativ, ateroscleroza, creşte rezistenţa organismului la infecţii, cicatrizează plăgile.
Cum le folosim pentru sănătate: se fac cure de două săptămâni pe lună, consumându-se câte 1 kg pe zi, îndulcite cu miere. Pentru oxiuri: 500 g fragi mâncaţi dimineaţa, pe stomacul gol. Nu se mai mănâncă nimic timp de câteva ore.
Frunzele şi florile de zmeur, transformate în infuzii, se pot utiliza împotriva infecţiilor bucale. Florile zdrobite şi amestecate cu miere, aplicate pe ochi, tratează inflamaţiile, conjunctivita şi edemele.
Cum le folosim pentru frumusețe: Fragii tonifică, hrănesc, calmează, închid porii, dau strălucire pielii. Pentru un ten strălucitor., zdrobim o linguriţă de frăguţe, le amestecăm cu 1/2 linguriţă de miere şi o linguriţă de argilă albă (se găseşte în farmacii și magazine naturiste). Pentru tenul gras, se aplică ca atare, iar pentru tenul uscat, la mască se adaugă 1/2 linguriţă de ulei (de migdale sau măsline). Se lasă pe faţă 15 minute, apoi se clătește cu apă călduță. Foarte eficiente sunt şi măştile preparate din 4 căpşuni sau o linguriţă de zmeură (zdrobite). Acestea se amestecă cu 1/2 linguriţă miere şi caimac de lapte (pentru ten uscat) sau iaurt (pentru ten gras). Se aplică pe faţă, gât şi decolteu. Atenţie! fructele roşii pot provoca alergii, de aceea se vor folosi cu prudenţă, şi întotdeauna asociate cu laptele.
Câteva remedii cu căpșuni, pentru diferite nevoi de frumusețe:
Exfoliant pentru ten cu căpșuni
Principalul efect pe care căpşunile îl au asupra tenului este că ajută la îndepărtarea celulelor moarte, astfel încât pielea nouă şi tânără este ajutată să iasă la suprafaţă. Tăiem o căpşună în două şi frecăm fiecare obraz cu partea exterioară a unei jumătăţi. Lăsăm să acţioneze 5 minute, apoi ne clătim cu apă călduţă. Apoi putem aplica pe față puțin ulei de migdale sau crema hidratantă pe care o folosim în mod normal. Conferă instantaneu tenului fineţe şi luminozitate.
Exfoliant din căpşuni pentru picioare
Şi tălpile au nevoie de ajutor vara, când purtăm sandale ce scot uneori la iveală călcâie îngroşate, cu celule moarte. În afară de susținerea pe cere ne-o oferă o pedichiură bună, realizată periodic, pentru a scăpa de neajunsul călcâielor uscate și cu piele îngroșată putem pregăti un exfoliant din următoarele ingrediente: 8 căpşuni, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă de sare. Le amestecăm până obţinem o pastă omogenă cu care ne masăm bine tălpile şi călcâiele, apoi le clătim cu apă călduţă. Rezultatul ? Călcâie cu o piele fină, ca de bebeluş!
Remediu cu căpșuni împotriva cearcănelor
Aplicăm câteva feliuţe de căpşună sub ochi și ne relaxăm circa 10 minute, apoi îndepărtăm fructul şi clătim zona de sub ochi cu apă rece, de la frigider.
Remediu împotriva acneei
Oricare ar fi vârsta noastră, apariția ocazională a unui coș pe față ne pooate deranja. Putem elimina acest neajuns cu următorul truc: zdrobim o jumătate de ceşcuţă cu bucățele de căpşuni şi le amestecăm cu o lingură de smântână naturală. Întindeţi amestecul pe faţă şi lăsaţi să acţioneze timp de 10 minute, apoi clătiţi-vă cu apă călduţă. Aplicaţi masca de 4-5 ori pe zi, iar coşurile vor dispărea ca prin farmec.
Murele
Proprietăţi: astringente, antiinflamatoare, tonice. Tratează hemoroizii, diversele afecţiuni ale gurii şi inflamaţiile gâtului.
Cum le folosim pentru sănătate: Pentru hemoroizi se fierb 2 pumni de frunze – recoltate de pe ramurile tinere – cu 1 litru şi jumătate de apă, până scade şi rămâne 1 l. Se strecoară. Se fac spălături, băi de şezut, sau se aplică comprese. Acest decoct se poate folosi şi sub formă de gargară, pentru inflamaţiile gurii, sau se aplică sub formă de comprese. Pentru întărirea gingiilor, se mestecă ramuri tinere. Folosite ca atare, vindecă rănile, oprind infecţia, şi înmoaie hemoroizii (aplicaţii locale).
Cum le folosim pentru frumusețe: decoctul descris mai sus poate fi folosit și pentru loţionări pe tenul gras, seboreic şi cu acnee.
Coacăzul negru
Compoziţie: este cel mai bogat fruct în vitamina C (150-200 mg%), care este şi stabilă. Bogat în săruri de K (872 mg), Mg (17 mg), Ca (60 mg); vitamine: A, B1, B2; acizi organici. Proprietăţi: antisclerotice, remineralizante, depurative. Creşte acuitatea vizuală.
Cum le folosim pentru sănătate: Dezintoxicare şi reîncărcare energetică – cure de 3 zile pe săptămână, 1/2 kg pe zi, amestecate cu miere. Suc băut dimineaţa, pe nemâncate. Părţi egale de coacăze, zmeură, frăguţe, grapefruit, o banană. Combate inflamaţiile gastrointestinale şi diverse afecţiuni cutanate. Este diuretic şi laxativ.
Afinul
Compoziţie: conţine tanin în cantităţi apreciabile, arbutină, cricolină (care-i conferă proprietăţi glicozidice), săruri, vitamine (C – 64 mg%). Proprietăţi: astringente, antiseptice, bacteriostatice, bactericide pentru colibacili, tonice, hepatice, antidiabetice.
Cum le folosim pentru sănătate: faringite, stomatite, eczeme, acnee, hemoroizi sângerânzi. Se foloseşte la fel ca şi coacăzul.
Cum le folosim pentru frumusețe: ca un tonic, purificator, astringent, dermoechilibrant.
Băuturi răcoritoare şi sănătoase cu fructe
- Limonadă cu zmeură: pentru 1 litru de limonadă, se stoarce zeama de la 2-3 lămâi, se adaugă câteva fructe de zmeură zdrobite parțial, se amestecă cu 1 lingură cu miere, se adaugă apă plată sau minerală, după preferință. Se servește în paharul preferat, cu frunze de mentă pentru decor.
- Milkshake cu zmeură : Se pasează 150 g zmeură şi 150 g căpșuni sau fragi până se obţine un piure, se adaugă 200 ml din laptele vegetal preferat, rece, se îndulceşte cu miere, după gust și se servește imediat.
- Smoothie cu mure: Se pun în blender 500 ml apă plată, 500 ml iaurt, un pahar de mure (cca 300 g), 3-4 linguri de miere şi se amestecă 1 minut.
- Smoothie cu căpșuni: Se mixează în robot 100 g căpşuni, o jumătate de sfeclă roşie, mică, fiartă, şi 100 ml iaurt grecesc. Se îndulceşte cu miere.
- Milkshake cu afine: Puneţi în blender o cană de afine, o ceaşcă de iaurt grecesc, o lingură de miere şi câteva cuburi de gheaţă şi amestecaţi-le bine. În loc de iaurt, puteţi pune o ceaşcă din laptele vegetal preferat.
- Ceai rece de vară: Punem la fiert 250 ml apă şi, când clocoteşte, se adaugă 8-10 vişine tăiate în două. Se ia de pe foc şi se lasă la infuzat 15 minute, apoi se adaugă şi două pliculeţe de ceai verde și se mai lasă la infuzat încă 3 minute. Se dă la rece. Se serveşte în pahare răcite şi decorat cu frunzuliţe de mentă.
Desigur, nu putem vorbi despre fructe fără să ne reamintim și de câteva reguli simple de care e bine să ținem cont atunci când consumăm fructe:
- Se recomandă consumarea lor dimineaţa, de preferinţă pe stomacul gol.
- Nu se vor consuma niciodată după masă sau în timpul mesei.
- Se vor consuma cu 2 ore înaintea meselor principale.
- Se recomandă consumul lor în amestecuri (salate de fructe), în aşa fel încât principiile active să se poată potenţa între ele, efectul fiind mult mai puternic.
- Atunci când se ţine „zi de fructe”, nu se mai mănâncă nimic altceva; doar lichide, sau se pot consuma ca o masă principală.
Și pentru că, deși încercăm să avem o dietă alimentară cât mai variată, din care să ne asigurăm toate elementele nutritive pentru o stare de sănătate optimă și frumusețe radiantă, includerea suplimentelor alimentare naturale pentru frumusețe (și sănătate) în dieta noastră este necesară și de un real folos. În mod special în perioadele cu consum energetic foarte mare, suplimentele alimentare ne pot ajuta la acoperirea unor deficiențe nutriționale, asigurându-ne că primim nivelul optim de vitamine și minerale esențiale.
Noi includem periodic în dieta noastră suplimentele alimentare naturale, dedicate frumuseții, din gama MANHAĒ. Fie ca e vorba de un supliment pentru relaxare și susținerea unui somn adecvat (MANHAĒ Serenité), fie că ne dorim să slăbim sănătos și să avem o motivație de durată (MANHAĒ Minceur Expert sau jeleurile Coupe Faim), ori că vrem un supliment cu colagen pentru un plus de tonus al pielii (MANHAĒ Collagene Expert), un supliment pentru pregătirea pielii pentru expunerea la soare (MANHAĒ Solaire capsule sau jeleurile Solaire) sau că vrem să ne revitalizăm părul (MANHAĒ Cap Expert capsule sau Cap Expert jeleuri), cu MANHAĒ avem mereu la îndemână opțiuni sănătoase, cu eficiență dovedită științific, din ingrediente de cea mai bună calitate, ce provin din surse certificate.
Să ne bucurăm din plin vara aceasta de puterea darurilor sale, a fructelor roșii, dar și de cea a suplimentelor alimentare naturale, alese cu atenție, pentru a radia frumusețe și vitalitate zi de zi.
Surse articol:
http://arhiva.formula-as.ro/2015/1169/frumusete-20/vremea-capsunilor-19290
http://arhiva.formula-as.ro/2014/1126/forma-maxima-19/fructele-rosii-18004